25 éve veletek
3 500 000+ teljesített rendelés
210 000+ rajongó
24h kézbesítés
08.04.2005
A barna rizs az egyik úgynevezett finomítatlan élelmiszerek csoportjába tartozik és ennek köszönhetően a tápanyag-összetétele több fontos előnnyel rendelkezik a fehér rizshez képest, amely a módosítás során elveszít néhány értékes tápanyagot. A barna rizs legfontosabb előnye, hogy sokkal magasabb a rosttartalma. A rizs kiválasztásánál ugyanúgy, mint más élelmiszerek esetében egy egyszerű elvet kell betartani: azok a legegészségesebbek, amelyek minimális átalakításon mentek keresztül az előállítás során.
Közvetlenül a betakarítás után az egyes rizsszemeket korpa borítja. A fehér rizs előállítása során ezt a külső réteget – a korpát - eltávolítják, így a lesznek belőlük hántolt, fehér szemek. Bár ez a végtermék könnyebben elkészíthető, és finomabb szerkezetű, a fehér rizs táplálkozási szempontból messze elmarad a teljes kiőrlésű változat mellett.
A korpa sok igazán fontos összetevőt tartalmaz, melyek a kiegyensúlyozott étrend lényeges részei. A négyszeres rosttartalommal együtt a barna rizs a fehérrel szemben majdnem dupla mennyiségű B2 vitamint, 30%-kal több B3 vitamin, és több mint háromszor nagyobb mennyiségű B6 és E vitamint tartalmaz. Ami az ásványi anyagokat illeti, a különböző típusú barna rizsek kétszer (egyes esetekben még nagyobb) több magnéziumot, foszfort és káliumot, tartalmaznak, mint a hántolt fehér alternatíva. A barna rizs jelentősen több szelént és a cinket tartalmaz.
Egy csésze barnarizs 1,17 gramm zsírt tartalmaz a fehér rizs viszont csak 0,2 grammot ugyanabban az adagban, ám a benne levő olajok az egészséges zsírok csoportjába tartoznak.
Mindkét variáns – a barna és a fehér – nagyjából ugyanazzal a kalóriaértékkel rendelkezik (232 a barna, 223 a fehér) és a szénhidráttartalom is megegyező (kb.50 gramm) egy csészényi adagban
Ha a viszonylag könnyen hozzáférhető hosszúszemű barna rizs ízét nem kedveled, próbáld ki a rövid vagy közepesen hosszú szemű variánsokat. Próbálkozhatsz az úgynevezett "dúsított" fehér rizzsel is, amelyek esetében a gyártók tápanyagokat adnak hozzá a hántolás folyamatban.
Sajnos, a legfontosabb összetevő, a rost nem kerül bele.
Text ALEX CARSWELL